В присъствието на министър-председателя Пламен Орешарски , министъра на отбраната Ангел Найденов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, кмета на Стара Загора Живко Тодоров, областния управител Живка Аладжова, заместник-командващия на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев и командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, представители на военно-патриотичните организации и много граждани в гр. Стара Загора се състоя военната церемония за посрещане на посрещане на 25-ия контингент от Въоръжените сили на Република България, който успешно приключи участието си в мисията на НАТО в Афганистан.

„Мисията на вашия контингент завърши успешно. Мисия, в която ракетните атаки и терористичните атентати бяха част от ежедневието, мисия, която е част от усилията на международната общност за постигане на мир и стабилност, мисия, част от която е продължава да е Българската армия до края на 2014 година“, посочи още министърът на отбраната. Той отличи 179 военнослужещи с награден знак за участие в мисия и 208 военнослужещи с награден знак правоъгълна плочка.


„Гордея се с вас не само като премиер, но и като български гражданин“, каза министър-председателят на Република България Пламен Орешарски и благодари на военнослужещите за проявения професионализъм, всеотдайност и морално-волеви качества и достойнства при изпълнението на задачите по време на мисията. Той подчерта, че България дава своя принос в укрепването на мира и сигурността в Афганистан. „Утвърдихме се като сериозен, предвидим и желан съюзник в общото семейство на страните, които се борят със заплахата от тероризма и допринасят за стабилността в горещите точки на света“, заяви премиерът Орешарски.

„Вие сте част от елита на Българската армия“, каза началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и изрази своята „командирска благодарност“ към военнослужещите за изпълнените с чест и достойнство задачи.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов със свои заповеди наградиха отличили се по време на мисията военнослужещи с предметни награди, и грамоти.


В страната ни се завърнаха над 430 военнослужещи от състава на 25-ия контингент – щабни офицери, 15-та рота за охрана на летище Кандахар, четири екипа от съветници, военнополицейско подразделение и медицински екип. 16 от военнослужещите са жени, като 7 от тях са включени в състава на ротата.

По време на мисията военнослужещите изпълниха 3469 ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, на наблюдателни кули, контролно-пропусквателни пунктове, в тактически и съвместни оперативни центрове и 3534 механизирани и пеши патрули. Успешно бяха проведени и обучението и методическото подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени