На 20 юни 2012г. заместник – министърът на отбраната господин Валентин Радев беше при военнослужещите от Сухопътни войски, които работят за прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш”. 

130 военнослужещи от Сухопътните войски, включени в състава на Специализирана тактическа, Специализирана инженерна група, Инженерно взривна команда и две групи  за визуално претърсване и маркиране на открити боеприпаси продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш” .

През вчерашния ден, 20 юни,  бяха открити и изнесени 23 броя невзривени боеприпаси и 70 килограма взривни остатъци. Разузнатата и повърхностно прочистена е площ около 588 декара. Специализираните екипи  изпълняваха задачи в ниви засети с ечемик, пшеница и слънчоглед, при изключително тежки условия – високи температури, наличие на кърлежи и голяма гъстота и всочина на слънчогледовите насаждения.

Днес, 21 юни, приоритетно продължава визуалното претърсване и маркирането на откритите боеприпаси в земеделските земи, от които предстои да се прибере реколтата.

Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени