На 19 юни 2012г. заместник - командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов беше при военнослужещите от Сухопътните войски, които работят за прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш”. 

Посещението на бригаден генерал Ненов започна с кратък брифинг на ръководителя на групата работеща в тактическия оперативен център полковник Иван Сяров, след което продължи с разговори с военнослужещите от състава на специализираните групи. На тях бригаден генерал Ненов, акцентира върху значимостта на операцията и важността от стриктното спазване на мерките за безопасност.

Бригаден генерал Ненов, заедно с  министъра на земеделието и храните г-н Мирослав Найденов и областния управител на Ямбол г-н Димитър Иванов обсъдиха приоритетните райони, които ще бъдат разузнати и прочистени.  По-късно през деня те се срещнаха и с жителите от региона.

136 военнослужещи от Сухопътните войски, включени в състава на Специализирана тактическа, Специализирана инженерна група, Инженерно взривна команда и две групи  за визуално претърсване и маркиране на открити боеприпаси продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш” .

Само през вчерашния ден, 19 юни,  бяха открити и изнесени 569 броя невзривени боеприпаси и 117 килограма взривни остатъци. Разузнатата и повърхностно прочистена е площ около 378 декара. Специализираните екипи  изпълняваха задачи в района на трафопост, помпена станция и селскостопански площи.

Днес, 20 юни, приоритетно продължава визуалното претърсване и маркирането на откритите боеприпаси в земеделските земи, от които предстои да се прибере реколтата.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени