На 21.05.2023 г., с тържествена церемония на Учебен полигон „Корен“ беше дадено началото на батальонното тактическо учение с бойни стрелби „Пирински страж-23“, едно от двете провеждани в Република България учения в рамката на учението  „Defender 23“.

Церемонията започна с издигане на знамената на страните-участнички – Република България, Република Гърция и Република Италия и флага на учението „Пирински страж-23“.

По време на церемонията, командирът на 3-то бригадно командване  от състава на Сухопътните войски полковник Митко Балтов, тържествено връчи на военнослужещите от 3-ти механизиран батальон-Благоевград и от 10-ти механизиран батальон-Враца специално изработени знамена на формированията, както и знамето на учението „Пирински страж-23“.

В обръщението си към участниците в учението, полковник Балтов благодари на военнослужещите за положените усилия и за постигнатите до момента резултати, заявявайки, че се чувства уверен в подготовката им и в успешното справяне с всички предстоящи предизвикателства, които ще възникнат по време на учението.

Гости на церемонията бяха полковник Любомир Вачев-командир на Центъра за подготовка на специалисти-Сливен, подполковник Ивайло Иванов-началник на щаба на Центъра за подготовка на специалисти-Сливен, полковник Стоян Стоянов-началник отдел „Подготовка“ в Командването на Сухопътните войски,  полковник Красимир Ралев от отдел „Логистика“ в Командването на Сухопътните войски и командирът на Учебен полигон „Корен“ подполковник Христо Василев.

От днес, 22.05.2023 г. до 27.05.2023 г. под ръководството на командира на 3-ти механизиран батальон ще бъдат бъдат проведени тактико-строеви занятия и ротни-тактически учения с използването на стимулационната система DITS от Националния военен учебен комплекс „Чаралица“.

 

Тактическото учение с бойни стрелби „Пирински страж - 2023“ („Pirin Sentinel -2023“) се провежда от 17 май до 2 юни 2023 г. на Учебен полигон „Корен“.

По време на учението ще бъде развърнат щаб на многонационална бригада и многонационална бойна група, която ще включва механизиран батальон, танкова рота, реактивна и противотанкова батарея от българските Сухопътни войски, гръцки танков взвод, танков взвод от състава на многонационалната бойна група на НАТО в България, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на ВВС на България и Гърция.

 


 

 

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени