На 26 март, Стара Загора отбеляза 111 години от Одринската епопея и Денят на Тракия. Десетки старозагорци, много от които потомци на тракийските бежанци от земите в днешна Турция и Беломорска Тракия в Гърция се включиха в общоградски ритуал, организиран от Община Стара Загора, 2-ра Тунджанска механизирана бригада и Тракийско дружество „Одринска епопея”.
     Честването започна с тържествен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника „Одринска епопея” в парк „Тракия”.
     Почит отдадоха полковник Митко Балтов – заместник- командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, заместник - областният управител на област Стара Загора госпожа Теодора Нончева, заместник - кметът на община Стара Загора Милена Желева, председателят на Тракийски дружество "Одринска епопея" Цанко Атанасов, представители на местната и държавната власт, на сдружения и организации, както и много граждани.
            Денят на Тракия бе тържествено отбелязан и пред Паметника на 10-ти пехотен Родопски полк в град Хасково, където военнослужещите от 31-ви механизиран батальон от състава на 2-ра механизирана бригада участваха в ритуал по поднасяне на венци и цветя.  
            В знак на признателност към подвига на всички българи, загинали при превземането на Одринската крепост през 1913 година и в памет на хилядите тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на свободна България, кметът на Хасково Станислав Дечев,  заместник – областният управител на област Хасково Митко Петров, ВрИД командирът на 31-ви механизиран батальон майор Георги Пасков, представители на военно-патриотични и други организации, учители и ученици, стотици граждани на Хасково се преклониха пред предците ни.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени