От 29 юни до 07 юли 2018 г. военнослужещи от Командването на Сухопътните войски и 101–ви Алпийски батальон – Смолян взеха участие в учението в планинска местност „5 Torri” (5–те Кули) в Република Италия.

Учението е ежегодно и се провежда в местността Алта Вал Бадиа, в близост до Пасо Фалцарего. Нарича се „5–те Кули”, защото всички занятия (катерене, тактически действия в планинско-горист терен, преодоляване на скални препятствия, спасяване с хеликоптер) са на мястото, известно като 5-те кули в района Доломити. Мястото предлага отлични условия за тренировка и провеждане на занятия по специална алпийска подготовка, като за целта има оборудвани учебни места и 14 маршрута за катерене с дължина от 30 до 120 м. на 2255 метра надморска височина.

Тази година в учението взеха участие представители на 15 страни и военнослужещи от центъра на НАТО за подготовка и усъвършенстване на воденето на бойни действия в планинско-гориста местност “Mountain Warfare COE”, разположен в град Полче, Република Словения.

Дейностите от учението включваха алпийско изкачване на най-високия връх в Доломитите с височина 3343 метра, скално катерене на маршрути с различна трудност и дължина, спасяване на пострадал на скала с помощта на хеликоптер, движение по парапети, спускане на пострадал по способа „тролей” и тактически действия в пресечен терен. Целта на учението бе да се демонстрират способностите и да се тренират подразделенията за работа и водене на бойни действия в пресечен терен. Всяко учебно място се ръководеше от инструктор от италианската армия, при стриктно спазване на мерките за безопасност.

През различните дни българските военнослужещи преминаха маршрути и алпийски турове с различна категория на трудност в емблематичната за Доломитите местност  - Tre Cimi di Lavaredo и проведоха подготовка съвместно с военнослужещи от отряда за борба с тероризма на пакистанската армия, чиято база е най-високата като надморска височина в света и се намира на почти 6000 метра.

По време на Деня за високопоставени гости на 5 юли, пред  началника на отбраната на Република Италия генерал Клаудио Грациани, българските военнослужещи демонстрираха уменията си на един от най-трудните маршрути на кулата „Куарта Басса”, за което получиха специални поздравления от комадващия на италианските алпийски части.

Участието в това учение предостави много добра възможност за българските военнослужещи да осъществят контакти и да премерят сили с военнослужещите от водещите алпийски страни в Европа, да повишат алпийската си подготовка, да обменят опит за действия във високо планински и алпийски райони, да водят ефективни бойни действия в планинско-гориста местност в съчетание с методи и способи за оцеляване и преодоляване на различни теренни форми.

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени