Днес 42-ри механизиран батальон – Ямбол от състава на  Втора Тунджанска механизирана бригада чества празника си с поредица прояви.

Строят на личния състав прие заместник-командирът по логистичното осигуряване на 2-ра механизирана бригада полковник Галин Каракоев, който поздрави военнослужещите и подчерта значимостта на всеки един от тях в ежедневната дейност. Пожела им здраве и професионални успехи от свое име и от името на командира на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов.

С благодарност за изпълнените задачи и проявена отговорност през годината, към своите подчинени се обърна и командирът на батальона подполковник Иван Иванов, който подчерта  устойчивата положителна тенденция за утвърждаване мястото на батальона в състава на бригадата. По случай празника бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, след което бе прочетен поздравителен адрес от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

В деня на отворените врати по повод на празника, военнослужещите освен показ на въоръжение и техника, демонстрираха тактически действия с механизиран взвод и изпълниха ръкопашни хватки от специалната лична защита. Проведоха се турнири по футбол на малки вратички и кросфит.

Военнослужещите организираха инициативи за запознаване на ученици от средните училища в Ямбол, Сливен и Болярово с действия по военномедицинска подготовка и проведоха надпревара между тях. Единадесетокласниците се запознаха с основни правила за стрелба с автомат „Калашников”, както и с правилата за поставяне на противогаз. Основните образци въоръжение и техника на военното формирование също заинтересуваха присъствалите ученици, за които това посещение в района е първо и премина при нескрит интерес от тяхна страна.

Емблематичната боб чорба, приготвена на развърната полева кухня, беше дегустирана от всеки желаещ.

Сред официалните гости на празника бяха областния управител на Ямбол  Биляна Кавалджиева, началникът на гарнизон Ямбол полковник Милен Димитров и кметът на община Елхово Петър Гендов.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени