На 31.08.2012 г. в района на военно формирование 48430-Стара Загора се проведоха мероприятия по случай празника на 2 механизирана бригада-Стара Загора и 14-ата годишнина от създаването й.

Втора механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски на Българската армия, е наследник на славната Осма пехотна Тунджанска дивизия, която взема участие във всички войни за обединението и защитата на независимостта на България, а в следвоенната ни история е наследник на Втора мотострелкова дивизия.

Слово по случай празника произнесе командирът на бригадата бригаден генерал Петър Петров.

В програмата за отбелязването на празника бяха включени церемония по откриването на паметна плоча на Осма пехотна Тунджанска дивизия и Втора мотострелкова дивизия, на която присъстваха  кметът на града Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Емил Христов, народният представител Евгений Желев, зам. областните управители Димитър Драчев и Петко Карагитлиев, председателят на Областния съвет на СОСЗР – Стара Загора полковник о.р. Стефан Пенев, представители на военно-патриотичните и родолюбиви организации командирите на дивизията и бригадата през годините.  Честването на празника на бригадата продължи с провеждането на спортни състезания между формированията от бригадата.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени