По време на Деня за високопоставени гости на сертификационното учение на формирования от 1 батальон на 61 Стрямска механизирана бригада от състава на Батальонната бойна група, което се проведе на територията на полигона на Многонационалния център за съвместна подготовка на СВ на САЩ в Европа в Хоенфелс, Германия на 19.10.2012 г. се състоя церемония, на която командирът на СВ на САЩ в Европа генерал-лейтенант Марк Хъртлинг връчи на командира на Сухопътните войски на Българската армия генерал-майор Стефан Василев орденът „Legion of Merit” степен «командир».

Високото отличие бе връчено на генерал-майор Стефан Василев за приноса му в повишаването на оперативната съвместимост и способностите по развръщане на експедиционни сили на Сухопътните войски на Българската армия в подкрепа на Организацията на североаталнтическия договор и Международните сили поддържащи сигурността в Афганистан (ISAF).

В заповедта за присъждане на високото отличие се изтъква, че приносът на генерал-майор Василев за оперативната съвместимост, Мироопазващите операции и двустранното и многонационално сътрудничество оказва значително и продължително положително въздействие върху отношенията със САЩ и НАТО.

На церемонията присъстваха Президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили господин Росен Плевнелиев, новоназначеният посланик на САЩ в България Н.Пр. госпожа Марси Рийс, министърът на отбраната господин Аню Ангелов, Командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на 61-ва мбр бригаден генерал Красимир Кънев и представители от Президентството и Министерството на отбраната на Република България.

 

 

Информация за отличието: Орденът „Legion of Merit” е военно отличие на Въоръжените сили на Съединените Американски Щати, което се присъжда за изключително доблестно поведение при изпълнение на службата и за високи постижения. Това отличие се връчва както на военнослужещи от Въоръжените сили на САЩ, така и на чуждестранни военнослужещи и политически дейци.

 

При присъждането на ордена на чуждестранни военнослужещи, в зависимост от тяхната сфера на дейност и ранг, регламентиращите документи, определят статута на ордена в четири степени –степен  Върховен главнокомандващ, степен Командир, степен Офицер и степен Легионер.

 

Това е единственото американско военно отличие, което се присъжда в степени, на чуждестранни граждани, и едно от двете отличия с лента – второто е Medal of Honor. – медал на честта.

 

Степента „Командир” се присъжда на лица с длъжности, еквивалентни на Командир на вид въоръжени сили в СВ на САЩ.

Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени