Днес, 16 януари 2020 г., военнослужещи и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово взеха участие в тържественото честване на 142-ата годишнина от избора на Първия градски съвет в Карлово.

Ритуалът започна в 10.00 часа с празничен водосвет в храм “Свети Николай” - мястото, където на 16 януари 1878 година, само няколко дни след Освобождението на китното подбалканско градче Карлово, сред 35 души Васил Караиванов е избран с тайно гласуване за председател на Първия изборен градски съвет. Направена беше кратка историческа ретроспекция на събитията от представител на Историческия музей в Карлово и положени цветя в знак на признателност към будната съвест и достойната гражданска позиция на тогавашната карловска интелигенция от председателя на общинския съвет – Карлово Доньо Тодоров, заместник-кмета на община Карлово Антон Минев, Петър Петров – заместник-областен управител на област Пловдив, полковник Иван Иванов – началник на щаба на 61-ва Стрямска механизирана бригада, общински съветници, родственици на Васил Караиванов и признателни граждани.

Тържественото шествие премина покрай дома на Васил Караиванов, където бяха поднесени цветя в знак на уважение към този достоен наш съгражданин, който в работата си е бил воден от разбирането, че общината - това са хората и който е посветил своята дейност за изграждането на свободно и проспериращо Карлово.

След това шествието продължи към паметната плоча на Васил Караиванов на сградата на община Карлово, където след произнасяне на слово от негов родственик за живота и делото му като първи председател на Градския съвет, церемонията завърши отново с поднасяне на венци и цветя.

За карловци и местната власт честването на годишнината продължи с тържествено заседание на общинския съвет – Карлово в зала „Васил Караиванов”, където гостите имаха възможност да поднесат приветствие. Полковник Иван Иванов благодари на всички членове на общинския съвет за изключително ползотворното сътрудничество през годините и за изградените традиции в съвместната дейност.

Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени