Днес, 15 август, във 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора се проведе тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „командир на                2-ра механизирана бригада”.

             С указ № 200 от 6 август на Президента на Република България досегашният командир на бригадата бригаден генерал Костадин Кузмов, считано от 15.08.2019 г., се освобождава от длъжността „командир на 2-ра механизирана бригада” и преминава в запаса. С указ № 203 от 6 август на Президента на Република България на длъжността „командир на 2-ра механизирана бригада” е назначен и удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал” досегашният началник на щаба полковник Стоян Шопов.

            На ритуала присъстваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, както и офицери и цивилни служители от командването на Сухопътните войски, включени в състава на комисията по сдаване и приемане на длъжността.

            След посрещане на бойното знаме на бригадата, приемане на строя и прочитане на заповеди бригаден генерал Костадин Кузмов тържествено се прости с бойното знаме, след което то беше връчено от генерал-майор Михаил Попов на новия командир.

В словото си бригаден генерал Кузмов се сбогува с военнослужещите и цивилните служители, благодари им за всеотдайната служба и им пожела здраве и все така да продължават с чест и достойнство да прославят името на 2-ра Тунджанска механизирана бригада като едно от водещите формирования в Сухопътните войски.

Бригаден генерал Стоян Шопов благодари за оказаното доверие и подкрепа и на бригаден генерал Кузмов за  дадените напътствия и съвети по време на службата като негов командир и за здраво поставените основи, върху които военнослужещите от 2-ра Тунджанска механизирана бригада да стъпят и да продължават да надграждат. Той заяви, че личният състав притежава потенциал и способности за успешно справяне с предизвикателствата и е уверен, че „бригадата ще пребъде като елитно формирование от състава на Сухопътните войски“.

Генерал-майор Михаил Попов изказа своята благодарност на  бригаден генерал Кузмов за всеотдайната и коректна служба и изрази своето съжаление, че губи един високоподготвен и достоен генерал. Той поздрави новия командир на бригадата и му пожела бъдещи успехи на командирското поприще.

               Церемонията завърши с преминаване в тържествен марш на формированията от бригадата и официално подписване и утвърждаване на Акта за сдаване и приемане на длъжността  „Командир на 2-ра механизирана бригада”.

 

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени