Военнослужещите от Сухопътните войски почитат днес, 27 декември, паметта на своите колеги, загинали преди 10 години при атентата с кола-бомба срещу българската база „Индия” в Кербала, Ирак, при който са убити петима български военнослужещи и десетки други са ранени. Във военните формирования 34750-Карлово, 32990-Пловдив и 22160-Плевен с възпоменателни церемонии и едноминутно мълчание беше отдадена почит в памет на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров. В 61 механизирана бригада-Карлово се извърши панахида в параклис „Св. Мина” и бяха поднесени цветя пред паметника на загиналите в борбата против тероризма. В района на военно формирование 22 160-Плевен се проведе ритуал по откриване на паметна плоча на военнослужещите от състава на бившата 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали при участието си в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак: офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров.

Изпълняващият длъжността командир на 68-ма бригада Специални сили полковник Михаил Попов и военнослужещи от формированието се поклониха на гроба на офицерски кандидат Антон Петров в гр. Русе. Заместник-началникът на щаба военното формирование подполковник Николай Николов и военнослужещи от 68 бригада Специални сили отдадоха почит на гроба на старши лейтенант Николай Саръев в гр. Крумовград. Военнослужещи от състава на военните формирования 34750-Карлово и 26400-Благоевград водени от подполковник Стойчо Владев и майор Кирил Станевиков присъстваха на възпоменателна церемония в памет на майор Георги Качорин в неговото родно място с. Горно Драглище, общ. Разлог. Военнослужещи от гарнизоните Казанлък ,Плевен и Шумен положиха цветя на гробовете на офицерски кандидати Иван Инджов и Свилен Киров в градовете Казанлък и Добрич.

На ритуалите в Карлово и Плевен присъстваха народни представители, кметът на община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, бригаден генерал Валентин Буров-бивш командир на 5 мехамизирана бригада, представители на общинските ръководства и родолюбиви организации, близки и роднини на загиналите.

На всички възпоменателни церемонии в памет на загиналите бойци бяха положени цветя от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов. В писма до роднините и близките генерал-майор Нейко Ненов изрази своята съпричастност към болката от непрежалимата загуба на достойните мъже от Сухопътните войски на Българската армия.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени