В Сухопътните войски започнаха мероприятията за честване на Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май.

Във връзка с празника на 02.05.2012 г. във военно формирование 52740 -  гр. Хасково се проведе Ден на отворени врати. В него много ученици от  клубовете „Приятели на армията” от община Димитровград и община Хасково  посетиха формированието и се запознаха с въоръжението, техниката и снаряжението на военнослужещите. По време на посещението във военното формирование учениците наблюдаваха оказване на първа медицинска помощ на пострадал и други военни умения, представени от военнослужещите. Ден на отворените врати на 03.05.2012 г. се проведе и във военно формирование 28330 – Смолян. 

На 03.05.2012 г. в командването на Сухопътните войски се проведе тържествено събрание-концерт. На него командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев поздрави военнослужещите и цивилните служители с настъпващия празник и им благодари за професионализма и високата отговорност, с която изпълняват служебните си задължения. Със заповеди на министъра на отбраната Аню Ангелов, на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев бяха наградени 67 военнослужещи и цивилни служители от Сухопътни войски. Тържеството завърши с концерт изнесен от Представителния духов оркестър на Сухопътни войски.  През деня във военни формирования 22220 – Сливен и 46690 – Пловдив се  организираха походи до исторически места.

Мероприятията, посветени на празника ще продължат и през следващите дни.

На 04.05.2012 г. във военните формирования ще се проведат тържествени събрания-концерти и спортни състезания. Военнослужещите от военно формирование 28610 – Горна Баня ще посетят Националния исторически музей в София, а  личният състав на  военно формирование 46700 – Сливен ще участва в поход до „Войнишкият паметник на загиналите във войните за освобождение на Република България” в  село Ковачите. В гарнизон Сливен военният духов оркестър на военно формирование 22220 – Сливен от 11.00 часа ще изнесе празничен концерт на центъра на града за гражданите и гостите на града, а по-късно и за военнослужещите от формированието.

Военните формирования  46690 – Пловдив  и 22160 – Плевен ще отворят  врати и ще приемат  учениците от градовете, които ще разгледат военната техника и ще наблюдават демонстрации на дейности, изпълнявани  по време на операции по поддържане на мира. Личният състав на военно формирование 24490 – Асеновград  ще се включи в общоградското честване на празника в града.

По повод празника и 130 годишнина от рождението на  маестро Георги Атанасов личния състав на военно формирование  34750 – Карлово ще проведе  шествие. Ще бъдат поднесени цветя пред  родната къща на маестро Георги Атанасов, а военния духов оркестър ще изнесе празничен концерт на центъра на града.

Военнослужещите от военно формирование 24150  и 44200 – Стара Загора ще участват в ритуал по поднасяне на венци пред паметника на паметника  „На загиналите във войните старозагорци”. С военни ритуали военнослужещите от военно формирование 52740 – Хасково ще поднесат венци на паметника „На незнайния воин” в града, а личния състав от 52590 – Ямбол пред паметника „На загиналите за освобождението и националното обединение на България”

В деня на празника - 6 май представителни подразделения от Сухопътни войски ще вземат участие в тържествения парад, който ще премине под командването на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев парад.

Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени