През изминалите два дни, 8 и 9 август, военнослужещи от 31-ви механизиран батальон и 42-ри механизиран батальон, от състава на 2-ра механизирана бригада, се включиха в потушаването и ограничаването разпространението на пожара в пограничните  райони на област Ямбол и Хасково.

                 Формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия при пожари, което поддържа в готовност 42-ри механизиран батальон – Ямбол, се включи още в съботния ден в гасене на пожара, възникнал в гориста местност на 2 километра южно от ГКПП Лесово. Под ръководството на капитан Захарий Димитров, със заповед на командира на Сухопътни войски,  двадесет и двама военнослужещи се присъединеха към усилията за потушаване на огъня в гористата местност.                    

                 Във взаимодействие с органите на държавната и местната власт, през втория ден от големия пожар в района между ямболското село Лесово и хасковското Присадец, формированието отново се включи в ограничаване на тлеещи огнища и евентуалнатите възможности за възобновяването им. В неблагоприятна метеорологична обстановка вятър, който непрекъснато мени посоката си и висока температура, помощ за локализиране на огъня оказаха 20 военнослужещи, с ръководител  капитан Атанас Петров.

                

Пожарът между селата Присадец, Варник и Маточина продължава да гори на широк фронт и към момента е обхванал над 50 000 дка. Поради силните пориви на вятъра обстановката остава сложна. Дейностите по овладяването на огъня се извършват от 20 автомобила на пожарна безопасност, мобилизирани от Хасково, Пловдив, София, Пазарджик, Кърджали, Бургас и Велико Търново. В помощ на пожарникарите с огнената стихия са включени военнослужещи, екипи на горското сропанство, местни власти и доброволци.

ФОППБ за действие при пожари на 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра механизирана бригада, е задействан от петък, 7 август, като всеки ден действат на различни места според указанията на Кризисния щаб. 

Днес, 10 август, покрай Маточина в потушаване на стихията участват 20 военнослужещи и 4 единици техника с ръководител майор Атанас Бакалов, заместник-командир на 31мб. Действията на военнослужещите при овладяване на огнената стихия са свързани с изгасянето на тлеещи площи, като по този начин да се ограничи ново разпалване. 

 

Copyright © 2021 Сухопътни войски. Всички права запазени