В продължение на близо месец, от 15 февруари до 12 март, 30 военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк, съвместно с екипа на Българската федерация по ски (БФС), участват в подготовката на трасето и провеждането на състезанията от Световната купа по ски за мъже и в Световния ски шампионат за младежи и девойки до 21 години в курортен комплекс Банско.

Състезанията  ще се проведат на 27 и 28 февруари – гигантски слалом мъже и от 01 до 10 март - ски шампионат  за младежи и девойки до 21 години при стриктно спазване на мерките за безопасност за движение със ски и противоепидемичните мерки. Още при пристигането на военнослужещите са направени  PCR тестове за COVID-19, като резултатите на всички са отрицателни.

В изпълнение на подписан меморандум между Сухопътни войски и БФС сътрудничеството със смолянските алпийци продължава вече 9 години, като  съвместно са проведени  5 Световни купи в Банско по ски и сноуборд и 3 Европейски купи в Боровец и Пампорово.

От своя страна, Федерацията осигурява инструктори за провеждане на занятия по специализирана ски подготовка с военнослужещите,  което повишава тяхната подготовка и безвъзмездно дарява ски, ски оборудване и ски екипировка.

Досега БФС са обучили и лицензирали 9 ски инструктора и 33 ски съдии  от 101-ви алпийски полк,  които притежават отлична теоретична и практическа подготовка.

Участието в мероприятията от Световния ски календар е практика за военнослужещи от партньорите ни от НАТО и Европейския съюз и повишават тяхната подготовка, както и способностите на полка за изпълнение на специфични задачи при тежки метеорологични условия и голяма надморска височина.

 


 

Copyright © 2021 Сухопътни войски. Всички права запазени