При атентата, извършен срещу българската база „Индия” в гр. Кербала, Ирак на 27.12.2003 г. загиват петима български военнослужещи.

За девета поредна година военнослужещите от Сухопътните войски почитат паметта на своите загинали бойни другари.

Днес, 27 декември, във военните формирования 34750 – Карлово, 32990 – Пловдив, 24150 – Стара Загора и 26400 – Благоевград се проведоха възпоменателни церемонии и с едноминутно мълчание беше отдадена почит на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров от Първия пехотен батальон, участвал в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак.

Заместник-командирът на военно формирование 32 990 – Пловдив полковник Михаил Попов и военнослужещи от формированието се поклониха на гроба на офицерски кандидат Антон Петров в гробищен парк „Чародейка” в град Русе. Заместник-началникът на щаба подполковник Николай Николов и военнослужещи от същото формирование отдадоха почит на гроба на старши лейтенант Николай Саръев в гр. Крумовград. 

Военнослужещи от военно формирование 26 400 – Благоевград, водени от заместник-командира майор Истилиян Дуков, присъстваха на възпоменателната церемония в памет на майор Георги Качорин в неговото родно място в с. Горно Драглище, община Разлог. 

Началникът на щаба на военно формирование 34750 – Карлово полковник Емил Янев и военнослужещи от гарнизон Казанлък положиха цветя на гроба на офицерски кандидат Иван Инджов в Казанлък.

В гр. Добрич заместник-командирът на военно формирование 54060 – Шумен майор Димитър Попов и военнослужещи от военното формирование положиха цветя на гроба на офицерски кандидат Свилен Киров.

На всички възпоменателни церемонни в памет на загиналите бяха положени венци от името на министъра на отбраната Аню Ангелов и началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, и от командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

В писма до роднините и близките на загиналите, генерал-майор Нейко Ненов изрази своята и на Ръководството на войските съпричастност към болката от непрежалимата загуба на техните близки – достойни военнослужещи от Сухопътните войски на Българската армия.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени