На 27.12.2003 година  по време на мисията на 1 пехотен батальон в Ирак беше извършен атентат срещу българската база „Индия” в град Кербала. В резултат на атентата загиват петима български военнослужещи, а 27 са ранени.
Загиналите военнослужещи са капитан Георги Христов Качорин посмъртно произведен в звание майор, лейтенант Николай Ангелов Саръев посмъртно произведен в звание старши лейтенант и посмъртно произведените в звание офицерски кандидати старши сержант Иван Христов Инджов, младши сержант Антон Валентинов Петров и редник Свилен Симеонов Киров.
От 2003 година досега военнослужещите от Сухопътните войски всяка година отдават почит към паметта на  своите загинали бойни другари. Тази година отново на 27 декември във военните  формирования 34 750 – Карлово, 32 990 – Пловдив и 22 160 – Плевен се проведоха  възпоменателни церемонии и с едноминутно мълчание беше отдадена почит на загиналите военнослужещи.
Командирът на военно формирование 32 990 - Пловдив бригаден генерал Пламен Лилов и военнослужещи от формированието се поклониха на гроба на старши лейтенант Николай Саръев в гр. Крумовград. Заместник-командирът на военното формирование полковник Михаил Попов и бойци отдадаха почит на гроба на офицерски кандидат Антон Петров в гробищен парк „Чародейка” в град Русе. 
Военнослужещи от военно формирование 26 400 – Благоевград, водени от командира си подполковник Васил Челенков, присъстваха на възпоменателната церемония в памет на майор Георги Качорин в неговото родно място в с. Горно Драглище, община Разлог. 
Военнослужещи от военни формирования 22 160 – Плевен и 54 060 – Шумен положиха цветя на гробовете на офицерски кандидати Иван Инджов и Свилен Киров в градовете Казанлък и Добрич.
На всички възпоминателни церемонни в памет на загиналите бяха положени венци от името на министъра на отбраната Аню Ангелов и командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.
В писма до роднините и близките на загиналите, министърът на отбраната Аню Ангелов изрази своята съпричастност към болката от непрежалимата загуба на достойните мъже от Въоръжените сили на Република България. „Техните имена са записани в пантеона на героите, които ще останат завинаги в бойния строй на Българската армия”, се казва в писмата. 
Copyright © 2021 Сухопътни войски. Всички права запазени