Вчера, 30 октомври, в Бинесет – източната част на гр. Трондхайм, се състоя Ден за високопоставени гости  на най-мащабното учение на Алианса, което се провежда в периода октомври-ноември в Норвегия. На него присъства генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а от българска страна - заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и военният представител на България в НАТО и ЕС вицеадмирал Георги Фиданов.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев изказа благодарност от свое и от името на ръководството на Министерството на отбраната на заместник-командващия Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол генерал-лейтенант Кристиан Жуньо (ВС на Канада) за оказаното съдействие на нашите военнослужещи, включени в състава на канадската бригада. Той, заедно с вицеадмирал Георги Фиданов, поздравиха за отличното представяне българските участници в демонстрациите в рамките на ВИП деня и за резултатите, показани в хода на учението.

На Деня за високопоставени гости бяха демонстрирани показ на въоръжение, техника и екипировка от участващите нации, както и способности при провеждането на амфибийна операция от корпуса морска пехота на САЩ (USMC) и Норвегия.

Българските военнослужещи представиха показ на машина за водене на радиационно и химическо разузнаване и екипировка за обезвреждане на невзривени бойни припаси.

 В „Trident Juncture - 2018“ България взема участие с част от декларираните си формирования за NRF – 2019: група за контрол на придвижването, взвод за радиационно и химическо разузнаване, взвод за обезвреждане на невзривени бойни припаси и група за гражданско-военно сътрудничество, както и двама офицери от командването на СВ и щаба на СКС съответно като старши национален представител и в структурата на националния поддържащ елемент.

 

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени