С военен ритуал по полагане на венци от военнослужещи от Единния център за начална подготовка – Плевен вчера в Ловеч бяха отбелязани 142 години от освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление.

Ловчанлии се събраха на гражданско поклонение пред Белия паметник в парк "Стратеш". По думите на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова тази дата е достатъчно основание да си припомним военните действия от 20, 21, 22 август на 1877 г. - сражения, на хълма "Стратеш", в които са загинали руски войници, офицери и граждани. "Иска ми се в днешния ден да отправя послание към всички ловчанлии за това да отворим сърцата си, да се отворим за патриотизма, за добри мисии и добри дела. Да правим така, че с общи усилия да изграждаме мирен и хармоничен свят, нашия свят, света на нашата действителност, но и на нашите мечти", каза още в словото си кметът. Поздравления за празника отправи и генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов.

След гражданското поклонение се състоя и тържественият военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Белия паметник. Строят на почетния караул от военнослужещи от ЕЦНП бе приет от полковник Николай Бешев – началник на гарнизон Плевен. Венци бяха поднесени името на министъра на отбраната, началника на отбраната, началника на гарнизон Плевен, областния управител, кмета на община Ловеч и  генералния консул на Руската федерация в Русе.

 

 

 

                                          

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени