С различни прояви в отделните гарнизони на Сухопътни войски ще бъде отбелязан Денят на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май.

Честванията започнаха днес,  3 май  от 10.00 ч.,  в 101 алпийски полк – Смолян, с провеждането на Ден на отворени врати, на който присъстваха граждани и ученици от Смолян, Девин и Чепеларе. На следващия ден, 4 май, празникът ще продължи от 10.00 ч. в Гарнизонния военен клуб, а на 6-ти  в град Чепеларе пред паметника на загиналите  във войните чепеларци от 11.00 ч.  ще се проведе  ритуал по поднасяне на венци и цветя. С тържествена заря-проверка на 6 май ще завършат празничните дни в гарнизон Смолян.

Близо 50 военнослужещи от 42-ри механизиран батальон – Ямбол от състава на Втора механизирана бригада ще участват в тържествен ритуал по повод празника на 6 май  от 10.30 ч. на площада пред Община Ямбол. Преди началото на тържествената церемония в програмата за общоградското честване на празника в 10.00 часа е предвидено литийно шествие с иконата на Свети Георги от  храм „Св. Георги Победоносец“ в кв. „Каргон“ до площада пред община Ямбол.

На 3 май от 9.30 ч.  военнослужещите от 31 механизиран батальон – Хасково участват в турнир по стрелба на ГУЦ „Добрич”, а на 6-ти от 11.00 ч. на площад „Свобода” в центъра на града ще се състои тържествено честване на празника.

Празничен концерт на духовия оркестър  и танцовия състав на 55-ти инженерен полк – Белене ще бъде представен пред жителите и гостите на  Белене на 4 май от 18.30 ч., а на 6 май от 10.30 ч. в Свищов на площад „Велешана” военнослужещите от полка ще поднесат  венци и цветя пред паметника на 33-ти Свищовски полк.

На същия ден военнослужещите от 4-ти артилерийски полк – Асеновград ще поднесат  венци в село Болярци – община Садово от 10.15 ч. пред паметника на загиналите във войните за национално обединение, а в Асеновград от 11.30 ч. ще издигнат  националното знаме на централния площад „Академик Николай Хайтов”.

 

На 4 май от 10.00 ч. в района на  военно формирование 48430 – Стара Загора празникът ще бъде отбелязан от военнослужещите от 2 механизирана бригада със слово на заместник - командира на бригадата полковник Христо Ников и ще бъдат наградени отличилите се военнослужещи и цивилни служители.

На същия ден в района на 110 логистичен полк – Пловдив от 9.00 ч. ще се проведе Ден на отворените врати с показ на въоръжение и техника, на който се очаква да присъстват повече от 300 ученици от професионалните гимназии в града.

На 4 май от 10.30 ч. пред паметника на 4-ти пехотен полк в Плевен ще бъдат поднесени венци и цветя от воини от Плевенския гарнизон, а от 11.00 ч. пред параклиса-мавзолей „Свети Георги Победоносец” на площад „Възраждане” от представители на Плевенската духовна епархия ще бъде извършен молебен за здравето на военнослужещите и благоденствието на Българската армия, след което ще бъде изнесена музикална програма от самодейни състави.

В града под Сините камъни честванията започнаха седмица по-рано с провеждане на футболен турнир с участието на 5 отбора от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, два отбора на МВР – Сливен и един – от Регионална служба на Военна полиция. На 4 май от 8.30 ч.  личният състав на ЦПС предпразнично ще отбележи празника в района на формированието, а от 13.00 ч. Военният духов оркестър ще изнесе на открито пред общината богат концерт за жителите на града.

Военнослужещите от район Казанлък на 61 механизирана бригада се включиха активно на 2 май в организирания в ПГ „Академик Петко Стайнов” благотворителен базар под наслов „Да подарим надежда” за подпомагане на четири деца на военнослужещи с увреждания и нужда от средства за медикаменти и терапии. Инициативата успя да привлече голяма част от обществеността. Събраната сума е в размер на 1692.24 лв, като кутии за дарения ще има и днес, 3 май, в Музея на фотографията в град Казанлък.

На 4 май от 11.30 ч. в Калофер личният състав на 61 мбр ще поднесе венци и цветя пред паметника на загиналите за освобождението на България, на следващия ден, 5 май, от 20.30 ч. в гр. Пещера със тържествена заря-проверка ще бъде отбелязан както Празникът на Българската армия, така и Денят на Пещера.

На 4 май от 20.30 ч. военнослужещите от Трети механизиран батальон - Благоевград с ритуал по полагане на венци и цветя ще отбележат 115 години от смъртта на революционера Гоце Делчев на площад „Македония” в града. На същия ден от 9.30 до 12.30 ч. в Десети механизиран батальон – Враца, който също е в състава на Бригадното командване, ще се проведе Ден на отворените врати с показ на въоръжение и бойна техника.

В празничния 6 май от 11.00 часа в град Сандански пред Паметника на загиналите във войните, военнослужещи от състава на Бригадното командване ще участват отново в ритуал по полагане на венци и цветя.

Кулминацията на честванията за 6 май е традиционният тържествен парад, в който ще вземат участие и представителни блокове от Сухопътните войски от 10.00 ч. на площад „Княз Александър I Батенберг” в гр. София. Командващ на парада ще бъде командирът на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов.

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени