На 4 октомври 2012 г. военнослужещи от военните формирования на Сухопътните войски участваха в различни мероприятия, свързани с честването на 100 годишнината от Балканската война 1912 – 1913 г.

Стартът на тържествата беше  даден в 10:00 часа, на Централния площад в град Любимец, където  военнослужещи от военно формирование 52740 – Хасково участваха в ритуал в по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите войни в Балканската, Междусъюзническата и Първата и Втората световни войни. В 12:00 часа  военнослужещи от същото формирование участваха и  в ритуал по тържествено поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите в Балканската война на  историческия връх Шейновец, край Свиленград. На ритуала присъстваха областният управител на Хасково госпожа Ирена Узунова, заместник-командирът на военно формирование 52740 – Хасково майор Иван Райков, представители на общините Хасково, Свиленград, Любимец, на политически партии, патриотични организации и много граждани.

От 18:30 часа в Историческия музей в гр. Хасково беше открита изложба  на тема: „100 години от Балканската война, 10-ти пехотен Родопски полк и хасковският регион във войната”. Официални гости на изложбата бяха министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Кулминацията на честванията за деня в град Хасково беше проведената от Националната гвардейска част тържествена проверка-заря на площад „Свобода”. На нея присъстваха началникът  на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът  на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, областния Управител на Хасково Ирена Узунова, народни представители, членове на различни партии, съюзи и организации и стотици граждани. По време на тържествената проверка-заря беше прочетен и поздравителен адрес от президентът на Р България г-н Росен Плевнелиев.

Същият ден 100 годишнината от Балканската война беше почетена и от   военни формирования 42800, 22160 и 38220 от гарнизон  Плевен. С военен ритуал военнослужещите поднесоха венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в района на военните формирования.

Тържеството продължи в дома на културата, където началникът на щаба подполковник Красимир Кръстев припомни някои от най-важните и героични моменти от участието на Българската армия в Балканската война 1912 – 1913 г.

Плевенският писател Пелин Пелинов прочете пред военнослужещите и цивилните служители откъси от своята книга посветена на войната „Напред на нож”.

Мероприятието завърши с концерт, изнесен от самодейни състави на  военните формирования.

На  05.10.2012г. във военно формирование 24490 – Асеновград, се проведе Ден на отворените врати.

По време на неговото провеждане на строевия плац бяха експонирани девет учебни центъра и се извърши показ на въоръжение и техника,  с които разполага формированието.          За посетителите беше открит и музея на военно формирование 24490, както и експозицията от 41 оръдейни музейни експонати на открито. Те бяха разгледани от около 460 ученици и деца от седем детски учебни заведения.

Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени