Личният състав на 55-ти инженерен полк чества днес, 13 септември, Празника на Инженерни войски и 135 години от създаването им.

Мероприятията във военни формирования 28880 - Белене и 44220 - Пловдив започнаха с тържествени събрания.

По случай празника със заповеди на Министъра на отбраната Ангел Найденов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов и командира на 55 инженерен полк полковник Иван Стоянов бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, показали отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения.

Генерал-майор Ненов, който присъства лично на празника във военно формирование 28880 връчи наградите на военнослужещите. В празничното си слово той поздрави личния състав и посочи основни моменти от историята на Инженерни войски и 55 инженерен полк и приносът който те имат за изпълнението на трите мисии на Българската армия и нейното развитие.

Празникът продължи с концерти, в които взеха участие военният духов оркестър на формированието и фолклорен ансамбъл „Димум” при читалище „Хр. Ботев 1892” гр. Белене.

В чест на Деня на Инженерни войски военно формирование 28880 отвори врати за жителите и гостите на гр. Белене.

На мероприятията присъстваха председателят на Общински съвет Белене Стефан Николов, заместник-кметът на община Белене Христо Кондров, заместник-кметът на община Свищов Пламен Александров, началникът на Районно управление „Полиция” гл. инспектор Йордан Каменов и председателят на Общинския съвет на СОСЗР гр. Белене о.з. подп. Иван Добранчев.

 

Инженерните войски на Българската армия се създават на 13 септември 1878 година, когато със заповед по българската земска войска №11 се обявява окончателното формиране на строева сапьорна рота, а със заповед №15 от същата дата за неин началник е назначен военният инженер щабскапитан Евграф Саранчов.

Историята на 55-ти инженерен полк е част от дългогодишната история на Инженерни войски. Военнослужещите от полка и днес с достойнство изпълняват задачите по издигане на бойната подготовка и участие в операции по оказване на помощ на населението при бедствия и аварии.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени