55-ти инженерен полк – Белене чества днес Празника на инженерните войски и 46 години от създаването си. Тържеството започна с посрещане на бойното знаме на полка и приемане на строя от заместник-командира на формированието подполковник Иван Тишков.

В празничното си слово към личния състав той благодари за професионализма при изпълнението на поставените задачи  и направи равносметка на изпълненото през годината: „Горд съм, че до мен стоят знаещи и можещи хора, способни и всеотдайни професионалисти, които добре осъзнават отговорностите си. Твърдо вярвам, че независимо от предизвикателствата на времето ще продължим да работим като екип, в който доверието и  сплотеността са в основата на взаимоотношенията” – допълни в словото си подполковник Тишков.

По случай празника със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на полка  грамоти и предметни награди бяха връчени на военнослужещи, постигнали отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения.

На тържеството присъстваха кметовете на общините Белене  и Свищов Милен Дулев и Генчо Генчев, председателят на Общински съвет – Белене д-р Бистра Павловска,  представители на държавната и общинска власт.

Празникът на инженерни войски беше отбелязан и в 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив с командир подполковник Петко Петков.

 

Инженерните войски на Българската армия се създават на 13 септември  1878 г., когато със заповед по Българската земска войска № 11 се обявява окончателното формиране на строева сапьорна рота, а със заповед № 15 от същата дата за неин началник е назначен военният инженер щабскапитан Ефграф Саранчов.

Със заповед на Министъра на отбраната № 102 от 30 август 1974 г. е поставено началото на 55-ти понтонно-мостови полк, чиито наследник е 55-ти инженерен полк.


 

Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени