Днес, 12 октомври, личният състав на 29-ти механизиран баталъон - Шумен отбелязаха 136 години от създаването на славния 7 пехотен Преславски полк, чиито наследник е формированието.

 В своето обръщение командирът на баталъона подполковник Георги Георгиев поздрави личния състав с думите: ”След 136 години  ние трябва да знаем и помним какво изковаха  и какво добиха преславци в тези славни битки за свободата и независимостта на родината за националното освобождение и обединение на Отечеството. Признателни сме на всички,  които не жалеха труд и време за издигане на бойната подготовка на славния 7-ми пехотен  Преславски полк. Бъдете и занапред достойни наследници на славните преславци!“      

Честването продължи с награждаване на отличилите се  военнослужещите и цивилни служители и завърши с преминаване в тържествен марш.

След церемонията личният състав на батальона извърши 10 км пеши марш до паметника 1300 години България.

29-ти механизиран баталъон – Шумен е наследник на славния 7-ми Преславски пехотен полк, създаден с указ на княз Фердинанд от 12 октомври 1884 г. За повече от столетие формированието изминава дълъг и сложен път на развитие, претърпява множество промени и преобразувания, но продължава да носи достойно завещаното от 7-ми Преславски пехотен полк.

Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени