На 24 октомври 2016 г. в Сливен прозвуча един възроден марш, свързан с 11-ти Сливенски пехотен полк в изпълнение на Военния духов оркестър на в.ф. 22220. „Снежний Люботрън” се казва този отдавнашен марш по текст на д-р Коларов и музика на Петър Стратев. Заслугата за сегашния аранжимент е на диригента на оркестъра капитан Калин Гемеджиев, а изпълнението – на талантливите музиканти на Военния духов оркестър. Идеята за това възраждане на марша дойде от директора на Регионален исторически музей-Сливен Николай Сираков и беше подкрепена от командира на в.ф. 22220 полковник Любомир Вачев.

Маршът на 11-ти Сливенски пехотен полк, както и другите маршове, които прозвучаха, придадоха необходимата тържественост на събитието – откриването на изложбата „Един завет! „На родний край пазете си земите”, която представя участието на сливенските 11-ти пехотен, 7-ми конен и 6-ти артилерийски полкове в Първата световна война 1915-1918 година. Изложбата е експонирана в сградата на Първата държавна текстилна фабрика. Посветена е на 100 – годишнината от войната и е част от програмата за честване на празника на Сливен – Димитровден.  Нейни автори са Веселина Янакиева, Росица Георгиева и Мария Кирова – специалисти-историци в РИМ – Сливен.

При откриване на изложбата директорът на Регионален исторически музей-Сливен Николай Сираков прочете поздравително писмо от началника на отбраната генерал Константин Попов.

Представени са 22 табла, които комбинират богат снимков и текстови материал, както и витрини с оригинални снимки, вещи и документи, свързани с военните действия на трите славни сливенски полка. И това е поредният поклон пред десетките хиляди герои, които  оставят костите си по бойните полета, сражавайки се самоотвержено с високата цел – цялостта на Отечеството.

Изложбата припомня и за признателността на сливенските граждани към загиналите във войните за национално обединение на България, изразена в построяване на паметниците на 7-ми конен полк – „Орлето”, открит през 1928 г., паметника на 6-ти артилерийски полк, открит през 1926 г., паметника, посветен на боевете при Каймакчалан в двора на казармите на 11-ти пехотен Сливенски полк и много други войнишки паметници.

Основното послание на изложбата е преклонението пред светостта на родната земя, затова и надсловът е с думите от тогавашния марш на Българската армия по стихове на поета Иван П. Йончев: „Един завет! „На родний край пазете си земите”!

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени