В центъра на китното подбалканско градче Сопот, в навечерието на рождението на един от представителите на големия и славен род Вазови, поел по пътя на перото и посветил живота си на създаването на едни от най-стойностните произведения в българската литература, формирования от 61-ва Стрямска механизирана бригада участваха в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Иван Вазов.

Да почетат 168 години от рождението на поета пред паметника му се събраха кметът на община Сопот Деян Дойнов, президентът на Република България от 2002 до 2012 г. г-н Георги Първанов, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61 Стрямска механизирана бригада, представители на местната и държавната власт, на военнопатриотични съюзи и родолюбиви организации, архиерейският наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров, много граждани, ученици и гости на града.

С прочувствено слово кметът на община Сопот поздрави всички присъстващи и обяви носителя на “Националната награда за литература Иван Вазов” за 2018 г., която по традиция се връчва в родното място на поета. Тази година носител на наградата е професор Боян Биолчев, който също произнесе благодарствено слово в памет на великия поет.

Честването завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към живота и делото на Иван Вазов пред паметника му на едноименния площад в града.

 

 

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени