Днес, 31 юли, военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, участваха в тържественото честване на 146 години от епичните боеве за града по време на Руско-турската война. В ритуала на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора”, организиран съвместно с Община Стара Загора и Старозагорската митрополия, участваха Военния духов оркестър на 2-ра механизирана бригада, почетен караул от батальона за защита на силите и командири на военни формирования от Старозагорския гарнизон.

            В знак на признателност, точно в 09.30 часа, едновременно бяха поднесени венци и цветя на „Паметника на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин”, „Паметника на защитниците на Стара Загора 19 юли 1877 г.“, „Паметника на загиналите във войните старозагорци“, Мавзолей-костница „19 юлий 1877“ и Паметника на загиналите българи и руси в Старозагорския и Джуранлийския бой – 19/31 юли 1877 г.“.

Свещеници от Митрополията начело с Протосингела на Старозагорската епархия архимандрит Богослов отслужиха заупокойна молитва, след което с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите старозагорци.

На церемонията присъстваха заместник-командирът по логистичното осигуряване на бригадата полковник Галин Каракоев, заместник-кметът на община Стара Загора Милена Желева, председателят на общински съвет Стара Загора Мария Динева, заместник-областният управител на област Стара Загора Стоян Стоянов, общински съветници, представители на местни и държавни институции и парламентарни групи, много граждани и гости на града.

 

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени