Вчера, 17 октомври, в 101 алпийски полк – Смолян от състава на  Сухопътните войски  се състоя Ден на отворените врати. „Събитието е част от проявите на полка, посветени на празника на формированието, което е наследник на 21-ви Средногорски полк и съвпада с празника на Смолян и ден на освобождението на града“ – каза за Радио „Фокус“ командирът на смолянските алпийци полковник Димитър Кацаров.
Повече от 500 деца, ученици, младежи и граждани посетиха формированието и с интерес  разгледаха музея, показващ историята на полка, параклиса „Св.св. Константин и Елена“, както и въоръжението и техниката. На гостите бяха показани свързочно, инженерно и алпийско имущество. С помощта на инструктори те имаха възможност да стрелят с лека картечница и автомат „Калашников“  и да се спуснат по алпийски тролей.
            По време на отворените врати се проведоха и планираните занятия по военна подготовка, в които взеха участие повече от 200 ученици от 9 и 10 клас  от  Природо-математическа гимназия „ Васил Левски”.
Проявите за празника започнаха още на 12 октомври с поход на личния състав до връх Средногорец и поднасяне на цветя пред паметника на полковник Владимир Серафимов, а днес, 18 октомври, ще завършат двата  турнира – по футбол и по стрелба с пистолет „Макаров“ за военнослужещите.
На 20 октомври от 17.00 ч. на амфитеатъра в Смолян ще бъде отслужен благодарствен молебен за здраве, а след това ще се проведе традиционният празничен концерт-събрание с участието на Ансамбъла на въоръжените сили,

 


на който ще бъдат наградени  военнослужещи, показали високи резултати в учебно-бойната дейност през годината.
Военнослужещите ще се включат в кулминацията на тържествата за празника на Смолян на 21 октомври с участието си в тържествената проверка-заря.
      

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени