Вчера, 8 октомври, на централния площад на град Девин военнослужещите от 101 алпийски полк - Смолян и представителният духов оркестър на Военновъздушните сили  участваха в тържествата по случай 106 годишнината от освобождението на град Девин.

       Тържествената заря-проверка, командвана от капитан Белев – командир на 3-та алпийска рота и приета от командира на 101 алпийски полк полковник Димитър Кацаров, както и спектакълът „Невястата" на Фолклорен ансамбъл „Родопа" бяха кулминацията на тържествата.

„Свободата в 21-ви век е непреходна ценност, и ако преди 106 години е била извоювана на бойното поле, то наш е дългът днес да я съхраняваме със средствата на демокрацията, по чийто път поехме след немалко усилия преди двадесет и девет години. Свободата е права, но тя е и отговорности – това трябва да го проумее всеки от нас и да предприемаме действия само на базата на обмислени решения, с отговорно гражданско поведение. България това сме всички ние и само от нас зависи бъдещето на региона и страната ни!", посочи в словото си областният управител на Смолян Недялко Славов.

Той призова да бъдем отговорни и достойни наследници на героите, дали живота си за родината ни, както и да бъдем единни в постигането на просперитет, така както те са били единни в преследването на националните идеали, какъвто е и Освобождението.

             На честванията присъстваха кметът на Девин Красимир Даскалов, заместник-областният управител Владимир Гърбелов, представители на различни организации и военно-патриотични съюзи, граждани и гости на Девин.

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени