В продължение на три дни в 38-ми батальон за ядрена, химическа, биологическа, защита и екология се проведоха комплексни занятия за обучение на учениците от 9 и 10 клас по „Отбрана на страната“.

     През първия ден на занятията присъстваха 46 ученици от Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Димов“ - гр. Пирдоп, 80 ученици от Средно училище „Паисий Хилендарски“ гр. Златица и 42 ученици от Частна професионална гимназия с чуждо езиково обучение с. Челопеч.

Децата посетиха военния музей на формированието,  където капитан Стайка Маджарова представи индивидуални средства за защита на кожата и дихателните органи при заразяване с химически вещества, прибори за радиационно химическо разузнаване, комплекти за индивидуална защита при попадане на химически вещества върху въоръжение. Тя показа експонатите на музея, свързани с действията на формированията от химически войски, след което бе прожектиран филм за 100-годишнината от създаването на химическите войски на Българската армия.

Учениците бяха много впечатлени от важността на формированието за отбраната на страната и защита на населението при възникване на бедствия и аварии и проявиха определен интерес към професията военнослужещ. Задаваха въпроси, свързани с реда и условията за  кандидатстване във Военния университет и във формированията от Българската армия.  

Главният сержант на батальона Сашо Борисов представи дейността на формированието и неговите специфични способности и задачи. Бяха показани въоръжение, средства за балистична защита, пистолет „Макаров“  и  автомат "Калашников". Интерес предизвикаха и опитите да се сглобява и разглобява оръжието,  да се облекат бронежилетките, елечетата и каските.

На плаца бяха  демонстрирани въоръжение и бойна техника, като учениците  се запознаха със специалната техника за радиационно и химическо разузнаване, специалния автомобил за обеззаразяване, транспортния автомобил и учебни  димкил

Втория и третия ден от занятията, на които присъстваха 34 ученици от СУ „Отец Паисий“ - гр. Самоков, 48 ученици от Аграрно техническа професионална гимназия - гр. Златица, 60 ученици от Професионална гимназия по механоелектротехника - гр. Пирдоп и 50 ученици от СУ „Неофит Рилски“ и ПГ „Христо Ботев“ - Долна Баня   също преминаха при голям интерес и активност от страна на децата.

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени