Тактическото учение с бойни стрелби „ОТВЕТЕН УДАР - 20” беше открито с официална церемония на 27 септември на учебен полигон „Корен“.
Командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, който е офицер, провеждащ учението, прие строя и приветства всички участници.
На церемонията по откриването присъстваха полковник Георги Малинов – началник на сектор в командването на Сухопътните войски, заместник-командирът на 2-ра механизирана бригада полковник Недялко Ников, който е и директор на учението, офицери от щаба на бригадата и командири на участващи в учението военни формирования от състава на Сухопътните войски.
В словото си бригаден генерал Стоян Шопов изтъкна важността на взаимодействието и координацията, както между отделните военнослужещи, така и между формированията на батальона и придадените формирования, за да бъдат успешно изпълнени поставените задачи. Той обърна внимание за стриктното спазване на мерките за безопасност по време на учението и на всички противоепидемични мерки с цел недопускане на разпространението на COVID-19 сред участниците и пожела успех на военнослужещите по време на бойните стрелби и тактическите действия.
След издигане на националното знаме под звуците на химна на Република България, личният състав премина в тържествен марш. В края на официалната церемония бе проведен допуск на военнослужещите и техниката за готовност за участие в учението от комисия от 2-ра механизирана бригада, ръководена от началника на щаба на ръководството на учението подполковник Тихомир Димчев.

Тактическото учение с бойни стрелби „ОТВЕТЕН УДАР - 20” се провежда за времето от  29 септември до 1 октомври  с участието на 31-ви механизиран батальон, батарея от 20-ти самоходен артилерийски дивизион и зенитна батарея от щабния батальон на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора. В учението  участва и танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, вертолет за авиомедицинска евакуация Кугър и  щурмови вертолет МИ-24 от Военновъздушните сили.
Темата на учението е „Отбрана на усилен механизиран батальон във втори ешалон на механизирана бригада“.

Copyright © 2021 Сухопътни войски. Всички права запазени