На 14 и 15 март 2023 г. в местността  “Белия камък”  формированията от 101-ви алпийски полк проведоха тактически учения на ниво рота.

Тактическото учение с 5-та алпийска рота с придадени 82 мм минохвъргачен взвод от минохвъргачна батарея, разузнавателен взвод, противотанков взвод и инженерно-сапьорен взвод от рота бойна поддръжка беше на тема „Отбрана на ротата в планински район”.

         „Настъпление на ротата в планински район” беше темата на тактическото учение с  2-ра алпийска ротаа.

         Противопоставянето на две формирования, окомплектовани напълно, създаде реална представа в обучаемите за мащаба и сериозността на бойните действия в планински район през зимата. В същото време придаването на допълнителни формирования към алпийските роти поддържа способностите на командващия състав да организира и води боя.

         За два дни бяха отработени въпроси  по придвижване в планинско-гориста местност, заемане на райони, организиране и водене на боя на местността, както и въпроси по оцеляване и запазване на боеспособността формированията.

         По време на анализа на тактическите учения командирът на полка подполковник Стефан Димов подчерта със задоволство, че целите на ученията са постигнати, както от командния състав, така и от войнишкия.

 

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени