Днес, 26 октомври, на площад „Хаджи Димитър” в Сливен се състоя общоградско честване по повод празника на града – Димитровден. Центърът за подготовка на специалисти се включи в честването с представителни части, Военният духов оркестър, почетен караул и военнослужещи. С издигане на знамената и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци присъстващите почетоха славните борци за свобода, независимост,  духовен и стопански възход. 

Кметът на община Сливен Стефан Радев поздрави присъстващите и  отправи пожелание: „Да обичаме родния край, да работим за по-доброто му бъдеще в името на децата ни. Сливен е прекрасен град, с богата история и културно наследство. Сливен има бъдеще, което зависи от всички нас!”

В навечерието на празника на тържествен концерт той  връчи голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” на Иван Савов – сценограф, режисьор и художник.

Дните преди празника бяха наситени с богата програма от концерти, изложби, чествания, сред които представяне на есенния брой на списание „Пламък”, посветен на Сливен, на 150 години от първото театрално представление и 100 години от професионалния театър в града.

На 20 и 21 октомври на крепостта „Туида” се състоя четвъртият средновековен събор „Помни славата”, на който бяха представени военен бивак, военно дело, битки с меч, брадва и копие, бит, кухня, занаяти и игри от средновековието.

 

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени