Представителни подразделения от състава на Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС), 42-ри механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион от състава на 2-ра механизирана бригада участваха днес, 17 януари, в честванията по повод 142-ата годишнина от освобождението на  Сливен и Ямбол от османско иго.

В Сливен строят бе приет от заместник- командира на ЦПС полковник Данчо Николов, след което бяха отслужени заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен. Венци и цветя бяха поднесени на морената на пл. „17-ти януари“, на която са изписани част от думите на поета Добри Чинтулов, произнесени преди 142 години при посрещане на „дългоочакваните гости”, донесли свободата на своите славянски братя и пред бюст-паметника на генерал Михаил Дмитриевич Скобелев.

                В Ямбол, по традиция, официалната церемония се състоя на мястото, където на същата дата през 1878 г. са били посрещнати руските воини - освободители от 23-ти Донско-казашки полк, с поднасяне на венци и цветя. В нея участваха военнослужещи от състава на 42 механизиран батальон и 20 самоходен артилерийски дивизион. Почетният строй, с командващ караула капитан Захари Димитров, бе приет от началника на гарнизон Ямбол полковник Милен Димитров.

След словото на кмета Валентин Ревански и заупокойната молитва бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. Честването продължи с шествие по централните улици до Паметника на героите, загинали за Освобождението. Общоградското честване продължи с шествие до другия емблематичен за Ямбол знак на признателност – паметника на загиналите за национално освобождение, където също се състоя тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя и бяха сведени глави пред саможертвата на героите.

Честванията по повод освобождението ще бъдат отбелязани в Асеновград, утре, 18 януари,  с участието на военнослужещи от 4-ти артилерийски полк и в Хасково, на 19 януари, в което ще вземат участие представителни формирования от състава 31-ви механизиран батальон.

Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени