С церемония по издигане на националните знамена на страните-участнички и флагът на учението, на 20.05.2023 г., на учебен полигон „Ново село”, тържествено беше открито тактическото учение с бойни стрелби „Отбранителен щит 23“ на тема  „Отбрана на механизиран батальон в първия ешелон на механизирана бригада“.

По време на церемонията по откриването, командирът на Единния център за начална подготовка (ЕЦНП)–Плевен полковник Иван Вълев, който е и офицер, провеждащ учението, отбеляза, че участието на формирования от България, Италия и САЩ е недвусмислено доказателство, че северноатлантическата връзка е силна и ангажиментите - реални, въпреки предизвикателствата, пред които сме изправени в момента.
              На церемонията по откриването присъстваха полковник Андреа Фратичели–командир на многонационалната бойна група в България и полковник Викъри–командир на пехотен батальон от САЩ.

---------

В “Отбранителен щит 23” ще вземат участие над 400 български военнослужещи от 4 механизиран батальон на ЕЦНП, танков взвод от 61 танков батальон на Центъра за подготовка на специалисти, самоходна артилерийска батарея от 2 механизирана бригада, модул за радиационно и химическо разузнаване и модул за специална санитарна обработка от 59 батальон за ЯХБЗиЕ, от състава на Сухопътните войски, сили и средства от ВВС, механизирана рота, минохвъргачен взвод и инженерен взвод от Сухопътните войски на САЩ, инженерен взвод от Националната гвардия на щата Тенеси/САЩ,  както и механизирана рота, взвод за ПВО, модул за ЯХБЗ и екип предни авионасочвачи от Република Италия.

Основната цел е да се повиши подготовката на участниците в многонационална среда за провеждане на отбранителни действия.

Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, а директор - полковник Калоян Василев- заместник-командир на ЕЦНП.


 

 

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени