През изминалата седмица във военно формирование 24490 – Асеновград, се проведе мероприятие по програмата по линия на двустранното сътрудничество с Военно-контактната група на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ BGRUAE1400105ICE – “Процедури по извикване артилерийска поддръжка”.

От Българска страна взеха участие военнослужещи от състава на артилерийските предни наблюдателни групи от 4-ти Артилерийски полк, 2-ра Механизирана бригада – Стара Загора и 61-ва Механизирана бригада – Карлово. Армията на САЩ беше представена от група военнослужещи в състав един офицер и четири сержанти, част от състава на Американските Въоръжени сили, базирани в Съвместен център за подготовка – Хохенфелс, Германия.

В продължение на три дни, българските и американските военнослужещи дискутираха процедурите по извикване огъня на артилерията в българската и американската армия и обмениха опит, придобит в ежедневната дейност и по време на мисии.

На 20.02.2014 г. на Гарнизонен учебен център „Червен”, се проведоха реални бойни стрелби с нещатна материална част – система заместител, където българските военнослужещи демонстрираха извикването на огъня на собствената артилерия.

Мероприятието завърши на 21.02.2014 г. с разбор (after action review), на който всички участници изказаха мнения относно подготовката и провеждането му и споделиха впечатленията си от съвместната работа и своите очаквания за следващи съвместни срещи от подобен характер. За българските участници, четирите дни заедно с американските партньори бяха много полезни и ползотворни.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени