Представителни подразделения от Сухопътните войски участваха в честванията на 128-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 05 и 06.09. в цялата страна.

Военнослужещи от военно формирование 54060 – Шумен, участваха на 5 септември в тържествен ритуал по полагане на венци пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал” в града. По-късно през деня в град Съединение представителни роти и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада се включиха в организираната от общината тържествена проверка/заря/.

В празничния ден на 6-ти септември военнослужещи от военно формирование 24150 – Стара Загора, взеха участие в тържествен ритуал по полагане на венци пред паметника на „Защитниците на Стара Загора” в парк "Пети октомври". Представителни подразделения от военно формирование 52740 – Хасково, поднесоха венци пред паметника на Незнайния войн на площад „Свобода”.Военнослужещи от военно формирование 52590 – Ямбол участваха в мероприятията за отбелязването на Съединението в град Ямбол, с тържествено шествие до Паметника на загиналите за националното ни освобождение, и ритуал за поднасяне на венци и цветя.

В Плевен военнослужещи от гарнизона взеха участие в организираните от общината чествания, които се проведоха пред паметника на „Четвърти Плевенски пехотен полк”, а в Сливен военнослужещи от състава на военно формирование 22220 – Сливен, участваха в церемонията по издигане на националния флаг и ритуал по поднасяне на цветя пред паметника на Хаджи Димитър на пл. „Хаджи Димитър”.

В Русе в ритуала по поднасяне на венци пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война от 11.00 часа на площад „Александър Батенберг”  участваха представителни подразделения от военно формирование 32420.

B Благоевград военнослужещи от военно формирование 26400 взеха участие в честването на Деня на Съединението. Военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада - Карлово участва в церемония по откриване на паметник на загиналите във войните жители от с. Домлян, област Пловдив.

Кулминацията на тържествата бе провеждането на  тържествената проверка(заря) в гр. Пловдив пл.”Съединение’от 20.30 ч. в която участваха представителни блокове от военните формирования  32990, 46690 и 44220.

Своята почит към събитието изразиха представители на държавната и местната власт, на политически партии, организации и множество граждани.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени