Вчера, 4 декември, на територията на 4-ти артилерийски полк – Асеновград, се проведе църковен ритуал, посветен на Света Великомъченица Варвара - почитана светица, както в православието, така и в католицизма. В християнския свят тя е припозната като закрилница и покровителка на хората, които работят с барут и взривни материали – миньори, оръжейници, архитекти, артилеристи, пожарникари.

Асеновградските артилеристи по традиция всяка година на 4-ти декември почитат паметта на Света Варвара с църковен ритуал пред параклис „Свети Георги Победоносец”, който се намира в казармения район на полка. Архиерейският наместник на Асеновградската духовна околия Негово Високопреосвещенство ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев и свещеници отслужиха молебен за здраве и небесна закрила на българското воинство.

          След ритуала военнослужещи и цивилни служители запалиха по свещица за здраве и благоденствие. И може би с надеждата Света великомъченица Варвара да продължава да пази и бди над българската артилерия и артилеристите. По традиция след мероприятието присъстващите посетиха и параклиса „Света Варвара” в града, където също се поклониха пред светицата.

Гости на тържеството бяха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, който е служил дълги години в полка и е бил негов командир в продължение на три години, директорът на Дирекция „Връзки с обществеността” в МО Александър Урумов, артилеристи-ветерани и др.

Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени