От 13 до 29.06.2012г. в района на летище Крумово се провежда съвместна българо – американска подготовка „Тракийска пролет – 2012” с участието на сили и средства от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили, от специализираните подразделения на Министерството на вътрешните работи и формирования от Силите на САЩ в Европа.

„Тракийска пролет” се провежда за 3-ти път в района на летище „Крумово” като съвместното учение представлява етап от подготовката на подразделенията от силите за специални операции за участие в мисии.

Началото на настоящата българо-американска подготовка бе дадено с изпълнение на парашутни скокове от парашутистите от подразделенията от силите за специални операции на Сухопътните войски. От американска страна в учението участват екипажи на самолети, парашутни инструктори и други с общ брой 120 души с 2 самолета „Херкулес С-130” от ВВС на САЩ. От ВВС на БА участва 1 самолет „С-27J Спартан”.

Задачите на участващите сили за специални операции от Сухопътните войски в подготовката включват изпълнение на учебно-тренировъчни, бойни, дневни и нощни парашутни скокове, с въоръжение и снаряжение и с контейнери.

До момента са изпълнени 90 дневни и 40 нощни учебно-тренировъчни скокове с парашут RS-4/4T чрез принудително отваряне на парашута от 450 м и 30 скока с парашут SOC-TW-7 чрез самостоятелно отваряне и свободно падане от височина 3000 м. Ръководител на скоковете на 18 юни бе подп. Иван Райков – командир на 2 батальон за специални операции. Действията на участниците в учението наблюдаваха командирът на 68-ма бригада „Специални сили” бригаден генерал Пламен Лилов и заместник-командирът на бригадата полковник Михаил Попов.

Парашутистите от бригадата разполагат основно с парашути RS-4/4Т и със SOC летящо крило. Предвидено е американските парашутисти да изпълняват парашутни скокове основно с парашут MC-1C. Във връзка с постигнатите договорености с американската страна българските парашутисти също ще изпълняват парашутни скокове с американски парашути.

Новото в това учение е използването на най-новия американски парашут МС-6С, който е представен за пръв път в България, и с който е предвидено изпълението на около 30-40 скока от български парашутисти.

Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени