Командно-щабно учение „Тримонциум 2024“ на Многонационалното интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка (IEL MILU) е планирано да се проведе за времето от 27 до 30 май 2024 г. със страна домакин България, в района на 55-ти инженерен полк - Белене.

Темата на учението е „Действие на щаба на IEL MILU/JLSG за осигуряване на обща инженерна поддръжка в състава на многонационална механизирана бригада, при преодоляване последствията от бедствия“.

Цели на учението са:

1. Повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците и партньорските армии.

2. Повишаване подготовка на щаба на формированието при планиране на задачи от различен характер за обща инженерна поддръжка.

3. Повишаване способностите на щаба на IEL MILU за организация изпълнението на инженерни задачи при провеждане на мироопазваща операция във враждебна среда.

В учението участват представители от въоръжените сили на България, Румъния, Грузия и Хърватия. След 2014 г. и 2018 г. това е третото командно-щабно учение, чийто домакин е страната ни.

На 30 май 2024 година за времето от 10.00 до 12.00 часа на брега на река Дунав ще се проведе Ден за демонстриране на способности, по време на който ще се наблюдават динамичен и статичен показ от 55-ти инженерен полк.

Многонационалното интегрирано логистично формирование за обща поддръжка, в състав рота, е създадено през ноември 2007 година в Брюксел, Белгия, след подписан меморандум от министрите на отбраната на България, Румъния, Грузия и Хърватия, с водеща страна Румъния.

Ротата е съставена от:

  • Щабен елемент съставен от офицери и сержанти от страните участници.
  • Взвод  механизирани мостове и електро-технически взвод от състава на 91 инженерен батальон за обща поддръжка от 55-ти инженерен полк, от състава на Сухопътните войски на Република България;
  • Пътно-строителен взвод и свързочно отделение от Румъния;
  • Взвод за хоризонтални конструкции от Република Хърватия;
  • Свързочно отделение и екип за откриване, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства от Република Грузия.

Многонационално интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка (IEL MILU) е предназначено за участие в операции водени от НАТО, като част от Многонационалните съвместни оперативни сили (CJTF), със задача да осигурява обща инженерна поддръжка за логистиката в театъра на операциите.

Ежегодно с формированието се провеждат командно-щабни учения с демонстриране на способности на формированията от страната-домакин като от създаването на формированието до момента са проведени общо 19 такива учения. Същите са провеждани на територията на всяка от страните - участнички, като три от тези учения са проведени в рамките на учения на НАТО - многонационално логистично полево учение „Capable Logistician 2013“ в Словакия, „Capable Logistician 2015“ в Унгария и „Capable Logistician 2017“ в Полша.

Журналистите, които желаят да присъстват на Деня за демонстриране на способности следва да бъдат до 09.00 часа на 30 май пред входа на 55-ти инженерен полк в Белене.

 

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени