Досегашният командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов рапортува и сдаде знамето - „...чисто и неопетнено“ на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, който го връчи на бригаден генерал Мирослав Костадинов - до този момент заместник-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

В словото си командирът на Сухопътните войски генерал-майор Дешков каза: „Бригадата е от основните формирования на Сухопътните войски. Под вещото ръководство на бригаден генерал Станимир Христов участва, сформира, поддържа и развива Бойната група, която бе една от нашите основни задачи, поставена пред Сухопътните войски. Бригада, която участва в множество мероприятия свързани с патриотичното възпитание на младото поколение. Бригада, която залага еталони в бойната подготовка и показва на населението в гарнизоните, в които се намира, кой е българският военнослужещ, че той принадлежи на народа си и може да разчита на него.“

          „За тези 2 години и 4 месеца 2-ра Тунджанска механизирана бригада за мен беше кауза. Вие с вашия труд, с Вашите способности и себеотрицание доказахте, че наистина 2-ра Тунджанска механизирана бригада е достоен наследник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия. За тези 2 години и 4 месеца 2-ра Тунджанска механизирана бригада беше там, където е необходимо – по полигоните в България, в чужбина и на границата. На базата на 2-ра Тунджанска механизирана бригада беше сформирана първоначално Бойната група за усилване бдителността на НАТО на източния фланг. Тогава приехме тази задача, поставихме я на 42-ри батальон, който се справи безупречно. Пое я 31-ви батальон, който също до момента се справя безупречно.“ - каза бригаден генерал Станимир Христов. Той подчерта, че благодарение на жените и мъжете в униформа, бригадата е изпълнила успешно поставените задачи. От все сърце благодари за съвместната служба и пожела здраве, за тях и семействата им. „За мене беше чест да бъда командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Решителност и чест“.

Генерал-майор Дешков припомни, че една голяма част от службата на новия командир е преминала в тази бригада. „Аз съм убеден, че ще ви води по този път, по който вървяхте до момента, още по-устремено, организирано и целенасочено. Убеден съм, че ще го следвате и заедно с него 2-ра бригада ще утвърди и постигне все по-високи нива на подготовка, окомплектованост и усвояване на модернизационните проекти, които стоят пред Сухопътни войски и в частност пред бригадата“.

„За мен е голяма чест да бъда удостоен с висшето офицерско звание „бригаден генерал“ и да бъда назначен за командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада“, заяви бригаден генерал Мирослав Костадинов. „Ясно си давам сметка какви отговорности и предизвикателства стоят пред мен и бригадата“. Той благодари на генерал – майор Дешков за оказаното му доверие да командва бригадата и увери, че той и личния състав на бригадата ще дадат всичко от себе си, за да продължи изпълнението на задачите ефективно, с чест и достойнство. Благодари на бригаден генерал Христов, че наследява от него една бригада с традиции, с колектив, на когото може да се разчита и изпълнява всички задачи със себераздаване. На представителите на местната власт и институциите каза, че бригадата ще бъде предвидим партньор и ще оказва помощ, когато е необходимо.

Смяната на командира на 2-ра Тунджанска механизирана бригада завърши тържествен марш на личния състав. 

 

Снимки: Спирдон Спирдонов

 

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени