По повод 139-та годишнина от героичната гибел на Апостола на българската свобода Васил Левски, военнослужещи от военно формирование 34750 – Карлово взеха участие на 18 февруари в  тържествена проверка (заря) и на 19 февруари във възпоменателен митинг- поклонение.

По време на тържествената  проверка (заря) на 18 февруари, заедно със жителите на град Карлово, пред живота и делото на Левски  се преклониха президентът на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили  Росен Плевнелиев, министърът на отбраната на Република България Аню Ангелов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев, командирът на Сухопътните войски генерал – майор Стефан Василев.

Слово за делото на Левски произнесе президентът на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили  Росен Плевнелиев. Проверката (заря) завърши с военен ритуал  за поднасяне на цветя  на паметника на Левски и заря с участието на представителни подразделения от военно формирование 34750-Карлово.

Отбелязването на 139 години от гибелта на  Васил Левски продължи и на следващия ден с възпоменателен митинг-поклонение. Той беше открит от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, а слово за Левски произнесе професор Иван Стоянов. Актьорът Симеон Алексиев представи одата „Левски” от Иван Вазов, а смесеният хор при народното читалище изпълни „Обесването на Левски”.

Възпоменателният митинг завърши с военен ритуал по поднасяне на  венци и цветя от името на президента на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, министър- председателя на Република България Бойко Борисов, министъра на отбраната Аню Ангелов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, кметове, областни управители и неправителствени организации.

Преставителни военни подразделения от Сухопътните войски участваха във военни ритуали за поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Васил Левски и в гарнизоните Пловдив, Хасково, Стара Загора, Смолян, Сливен и Асеновград.

Copyright © 2022 Сухопътни войски. Всички права запазени