На 09 и 10 март в гарнизон Асеновград се проведоха чествания, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия, 110 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и 95 години от създаването на 4-ти артилерийски полк.
Мероприятията започнаха на 9-ти март на строевия плац, където командирът на полка полковник Красимир Ташев награди отличили се военнослужещи и цивилни служители.
По-късно пред паметника на загиналите сто и единадесет артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от 3-ти Планински артилерийски полк бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.
Празничен молебен и водосвет пред параклис „Свети Георги Победоносец”, намиращ се в казармения район на 4-ти артилерийски полк, беше отслужен от свещеници от Асеновградска духовна околия.
  Мероприятията на 10-ти март започнаха на строевия плац на формированието с изпълнение на военни маршове от Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили. 
Тържествoто, посветено на празника, продължи с марш на представителните блокове до площад „Академик Николай Хайтов” и приемане на строя от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
Слово по повод празника произнесе полковник Ташев, който изказа своята благодарност както към ветераните-артилеристи, така и към бившите командири на полка, положили основите на единственото артилерийско формирование от състава на Въоръжените сили. „...Като наследници на победителите при Одрин ние сме привилегировани...Привилегия и отговорност е да бъдеш наследник на славни победи и традиции...”

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени