Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов връчи сертификат за готовността на поредния български контингент за участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина – АЛТЕА. Събитието се състоя на централния площад в Сливен пред паметника на Хаджи Димитър. Генерал Симеон Симеонов прие строя и поздрави военнослужещите. В обръщението си към тях той ги поздрави за добрата подготовка, която е отчетена по време на проверката, извършена от комисията по сертифицирането. Пожела им да изпълнят достойно своя дълг и да се завърнат живи и здрави.

Цялостната подготовка на контингента е проведена във  военно формирование 22220, от чиито състав са заминаващите на мисия в  Босна и Херцеговина. Командир на формированието е  полковник Христо Стаматов. В словото си той благодари на военнослужещите за положените старания, припомни им отговорностите, които имат и им връчи иконата на Св. Георги, която ще бъде с тях през следващите шест месеца. Воините бяха благословени от сливенския митрополит Иоаникий. Приветствени думи отправи и кметът Кольо Милев, доскорошен командир на бригадата в Карлово.

Подполковник Красимир Динев е национален командир на контингента. Командир на лекопехотната рота е капитан Ради Радев, който каза:”Осъзнаваме, че сме призвани да защитим честта на формированието и неговите възможности да подготви самостоятелна рота за участие в международни мисии, осъзнаваме дълга си пред Родината и отговорността, която поемаме пред всички командири и колеги, и не ще пожалим сили, за да защитим извоюваните с труд и пот позиции”.    

В ритуала взеха участие командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, председателят на Общинския съвет Соня Келеведжиева, офицери, представители на  обществени организации, личният състав на военно формирование 22220, приятели и роднини на заминаващите.

Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени