От 13 до 20 октомври 2022 г. на учебните полигони „Корен“ и „Сливница“ и в пунктовете за постоянна дислокация  на формированията ще се проведе двустепенно командно-щабно учение „БАЛКАН 22” с войски за реални действия на местността.

         В него ще вземат участие военнослужещи от Командването на Сухопътните войски, щабовете на всички формирования от състава на Сухопътните войски, без 61-ва механизирана бригада, както сили и средства от Военновъздушните сили и Военномедицинска академия.

         В рамките на „БАЛКАН 22“ две от формированията ще проведат и тактически учения с бойни стрелби на местността, в които ще участват над 1500 военнослужещи и около 500 единици бойна, специална и транспортна техника.

 

         Темата на командно-щабното учение „БАЛКАН 22” е „Участие на формированията от Сухопътни войски в отбранителна операция в състава на Сухопътния компонент”, а основната му цел е да се повиши сглобеността  и усъвършенстват способностите на щабовете при  планиране и провеждане на отбранителна операция в състава на Сухопътния компонент, както и ефективното управление на формированията.

Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Провеждащ „БАЛКАН 22“ е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, а директор на учението е заместник-началникът на щаба по операциите на Сухопътните войски полковник Васил Енчев.

Преди началото на „БАЛКАН 22”, от 10 до 16 октомври на полигоните „Корен“ и „Сливница“, военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада и 3-то Бригадно командване ще проведат ротни тактически учения.

 

Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени