Оценка „Боеготов“ получи национален поддържащ елемент и лекоманеврена рота (4-ти артилерийски полк-Асеновград и 61-ва механизирана бригада-Карлово), след проведено сертификационно тактико-специално учение. Целта беше да се провери и оцени готовността на формированието за дежурство в междинния резерв на операцията на ЕС в Босна и Херцеговина – „Алтеа“ и в оперативния резерв на операцията на НАТО в Косово.
Сертификацията се проведе от 23 до 25 юни в района на 4-ти артилерийски полк, а оценяването се извърши от комисия с председател подполковник Валери Игнатов от Съвместното командване на силите.
Сертификацията започна с брифинг на  помощник-националният командир на контингента подполковник Недялко Киров от 4-ти артилерийски полк. Беше извършена проверка на екипировката, оборудването и окомплектоването на военнослужещите и проведен изпит за познаване на стандартните оперативни процедури и правилата за използване и употреба на сила в зоната на операцията.
Процесът на сертифициране завърши с тактико-специално учение, по време на което военнослужещите изпълняваха задачи по охрана и отбрана на обекти, предотвратяване и борба с масови безредици, извършване на пеши и механизиран патрул, охрана на ВИП лица, взаимодействие с органите на местната власт; откриване и докладване за импровизирано взривно устройство (ИВУ) по патрулиране на зададен маршрут; осигуряване на пропускателния режим на базата и др.
Командир на лекоманеврената рота е капитан Калоян Димитров от състава на 4-ти артилерийски полк.

                     

 

Copyright © 2021 Сухопътни войски. Всички права запазени