Днес, 22 ноември, завърши съвместното тактическо учение с бойна стрелба с участието на самоходната минохвъргачна батарея на 31-ви механизиран батальон на 2-ра механизирана бригада от състава на Сухопътните войски и механизирана рота и самоходен минохвъргачен взвод от Сухопътните войски на армията на САЩ.
        В хода на учението бяха отработени въпроси по осигуряване на огневата поддръжка на механизираната рота в хода на настъпателния бой. Кулминационната фаза на учението беше настъплението нощем, при което американския минохвъргачен взвод осигури осветяването на местността за разузнаване на целите и за наблюдението на резултатите от стрелбата, докато батареята на 31-ви механизиран батальон изпълняваше огневи задачи за унищожаване на разкритите противникови цели.
         Ръководител на учението от българска страна беше подполковник Иван Бонев – командир на батальона, а командир на ... още
Вчера, 21 ноември, започна полевата подготовка на артилерийските формирования от 20-ти самоходен артилерийски дивизион и зенитно - артилерийски формирования на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, от състава на Сухопътните войски, на учебен полигон „Корен“.
Офицер провеждащ полевата подготовката е подполковник Диян Димов - заместник-началник на щаба по огневата поддръжка на 2-ра механизирана бригада.
Днес и утре предстои да се проведат бойните стрелби на формированията.
 В полевата подготовка и бойните стрелби участват над 130 военнослужещи с над 40 единици техника.
Бойните стрелби са заключителния етап в подготовката на артилерийските и зенитно - артилерийските формирования, което осигурява сглобяването на разчетите и взводовете и създава условия за успешно изпълнение на задачите в състава на механизирания батальон и механизираната бригада.
На големия християнски празник „Въведение на света Богородица“, 21 ноември, военнослужещите от 3-то бригадно командване - Благоевград, тържествено отбелязаха Празника на Сухопътните войски - 19 ноември и Празника на 3-то бригадно командване - 20 ноември.
Честванията започнаха на площад „Георги Измирлиев“ в град Благоевград, където бяха построени блокове военнослужещи от гарнизоните Благоевград и Враца и Представителния военен духов оркестър на Сухопътни войски. Командирът на 3-то бригадно командване полковник Митко Балтов, прие строя на формированията, поздрави военнослужещите по повод празниците, след което блоковете преминаха в тържествен марш.
Празничните събития продължиха с тържествено събрание-концерт в Зала „Яворов“, на което бяха наградени отличилите се военнослужещи и цивилни служители. Поздравителни слова към личният състав отправиха командирът на командването полковник Балтов, кметът на община Благоевград Методи Байкушев и ... още
Вчера, 21 ноември, на централния площад в град Златоград се проведе тържествена проверка-заря по случай 111 години от освобождението на града. В ритуала взеха участие представителни блокове на 101-ви алпийски полк – Смолян, от състава на Сухопътните войски, Представителният военен духовия оркестър на Военновъздушните сили, ученически блокове от средно училище „Антим I“ и основно училище „Васил Левски“ от град Златоград.
Тържествената проверка беше командвана от капитан Светослав Колев и приета от ВрИД началник на щаба на 101-ви алпийски полк майор Владимир Сариев. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Дельо Войвода.
На честването присъстваха областният управител на област Смолян Захари Сираков, представители на местната власт, държавни, неправителствени организации, много гости и жители на град Златоград.
Президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев;
Председателя на Комисията по отбрана в Народното събрание Христо Гаджев;
Министъра на отбраната  господин Тодор Тагарев;
Началника на отбраната  адмирал Емил Ефтимов;
Административен ръководител – председател на Военен съд – Пловдив полковник Асен Шопов;
Началника на Национална служба за охрана бригаден генерал Емил Тонев;
Председателя на ДА „Национална сигурност“ Пламен Тончев;
Председателя на ДА „Технически операции“ Бисер Борисов;
Председателя на Държавна комисия по сигурност на информацията Цвятко Георгиев;
Председателя на Държавна агенция „Разузнаване“Антоан Гечев;
Командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов;
Командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров;
Командира на Военноморските сили ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени