Рота от военно формирование 52740 – Хасково заминава за Федерална република Германия в началото на следващата седмица, за да участва в едномесечно международно обучение в Тренировъчния център на Силите на САЩ – Хохенфелс, Германия. Ротата е в състав от около 100 военнослужещи, с командир капитан Георги Томов.
Тренировката ще допринесе за усъвършенстване на уменията на личния състав за работа в международна среда, обмяна на опит по изпълнение на задачи, техники и процедури за подобряване на оперативната съвместимост и изграждане на подходящи отбранителни способности за противодействие на съвременните предизвикателства, рискове и заплахи.
Подготовката се провежда в изпълнение на плана за съвместна българо-американска подготовка през 2013 г. и постигнатите договорености със Силите на САЩ в Европа във връзка с прилагането на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за сътрудничество в областта ... още
Днес, 17 юли 2013 г. на учебен полигон „Ново село” се проведе церемония по откриването на втория етап от ротацията на сухопътния елемент, участващ в съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCES 13”.
При втората ротация участват подразделения от Трети механизиран батальон на 61 Механизирана бригада – Карлово, формирования от Морската пехота на Съединените американски щати и за първи път подразделения от  въоръжените сили на Азербайджан, като страна партньор.
На церемонията по откриването присъстваха полковник Явор Матеев – началник на отдел „Съвместни съоръжения“ в Министерството на отбраната на Република България, подполковник Красимир Далев – ръководител на сухопътния команден компонент, подполковник Теймур Мамадов – командир на Азербайджанския батальон, и подполковник Петър Желев – началник на полигон „Ново село“.
Приветствено слово към участниците ... още
Заместник-началникът на щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов се срещна  днес, 16 юли с аташето по отбраната на Индия, акредитиран за България,  полковник Паван Кумар.
По време на срещата полковник Мерджанов изказа благодарност за споделянето на богатия опит на индийската страна в участието в мироопазващи мисии на ООН чрез организирането и финансирането на курсове за нашите военнослужещи.
Полковник Паван Кумар отбеляза, че двустранните отношения се развиват на основата на широка институционална рамка, която обхваща важни области на сътрудничеството и допълни, че за индийската страна представлява интерес продукцията на българските военни заводи.
Подполковник Васко Георгиев Михайлов е роден на 17.07.1962 година в град Брезник, обл. Перник.
През 1980 е приет във ВНВУ „Васил Левски” гр. Велико Търново. Завършва успешно през 1984 година и е произведен в звание лейтенант.
Службата си започва като Командир на взвод в поделение 22790 гр. Горна Оряховица.
Преминал е през всички етапи на кариерно  развитие.
Приет е във Военна Академия „ Георги С. Раковски”  през 1993 година и завършва успешно през 1995 година.
Заемал е длъжност като Началник на химическа служба, Началник щаб, За командир  и  Командир на 38 Полк за ЯХБЗ и Е – Мусачево .
В момента е Командир на военно формирование 42600.
Целият личен състав му Честити рождения ден, като му желае здраве и още много години да го спохождат късмет, щастие и успехи.
 Нека професионалните и лични постижения бъдат постоянен спътник в живота му!
Честит рожден ден!
На 11 юли на полигон „Ново Село” се състояха поредните тренировки от съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCES – 13”. В занятието взеха  участие български, американски, сръбски и румънски пехотни взводове.
Българския взвод беше в състав 30 военнослужещи с командир на взвод лейт. Георги Перчемлиев. Заместник-командир на взвод беше ст. серж.Филип Ублеков и командири на отделения ст. серж.Иван Шумански и серж. Иван Делов.
Темaта на днешното занятие беше – „Взвода в настъпление”. За целта отделенията упражниха бойни стрелби с българско и американско оръжие.
След приключване на занятието се състоя и заключителната церемония по завършването на първата ротация от съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCES – 13”. Представители от Сухопътни Войски бяха полк. Тодор Тодоров и подп. Красимир Далев, както и командирът на УП „Ново село” подп. ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени