Специалистите по гражданско-военното сътрудничество от военните формирования на Сухопътните войски, провеждат сбор на 28.05 и 29.05 2015 г. във военно формирование 28610 – София, в изпълнение на Плана за дейността на Сухопътните войски за месец май, съвместно с военнослужещи от батальона за ГВС и психологически операции.
Под ръководството на началника на сектор „Оперативна съвместимост” на отдел „Планиране, развитие и бюджетиране на СВ”, полковник Димитър Димитров стартира дискусионен форум със специалистите по ГВС от формированията на СВ. Основен акцент на мероприятието е използването на CIMIC анализите и експертизата за гражданската среда при планиране на операции както на тактическо, така и на оперативно ниво. Във форума участват офицери от сектор „Оперативна съвместимост” на КСВ, от бригадите и полковете на Сухопътните войски. Формален домакин на мероприятието е рота CIMIC от батальона за ГВСБГОПО.
Главния експерт в сектор ... още
Военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в тържественото отбелязване на 139-та годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета и в тържествата по повод 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
 
Програма на тържествата
 
1 юни 2015 г._(понеделник)
21.00 ч., гр. Калофер – тържествена проверка (заря) с участието на военнослужещи от военно формирование 34 750 - Карлово 21.00 ч., гр. Кърджали - тържествена проверка (заря) с участието на военнослужещи от военно формирование 52740 – Хасково и военния духов оркестър на  2-ра механизирана бригада – Стара Загора; 20.30ч., гр. Хасково  - тържествена проверка (заря) с участието на военнослужещи от в.ф. 52740 – Хасково  21.00 ч., гр. Враца  - тържествена проверка (заря) с участието на военнослужещи от военно формирование 54990 – Враца и ... още
Представителни подразделения от военно формирование 22790-Горна Оряховица и военният духов оркестър на Националния военен университет „Васил Левски” - Велико Търново участваха  на  28 май 2015 г. от 21.00 часа на площад „Георги Измирлиев” в гр. Горна Оряховица в тържествена проверка (заря), посветена на героите от славната априлска епопея и 139-та годишнина от обесването на Георги Измирлиев.
 
В честването участваха заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Любчо Тодоров, народни представители, представители на местната власт, граждани и гости на града.
Национална сертификация на петата българска механизирана рота от състава на Многонационалната бойна група на Европейския съюз  HELBROC се проведе в периода 26-28 май 2015 г. в гарнизонен учебен център Добрич.
В заключителния период на сертификация се проведе тактико-специално учение на тема „Действия на механизирана рота в зоната за отговорност в операция по разделяне на враждуващи групировки”. Полковник Тони Трифонов, заместник-командир на многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC, той и национален командир на българския военен контингент разясни, че се изпълняват задачи на наблюдателен и контролен пост – наблюдение, докладване, патрулиране, ескортиране на ВИП лице в зоната за отговорност, контрол на тълпата и борба с масовите безредици, ескортиране на хуманитарни конвои и осигуряване на зона за сигурност за разпределяне на хуманитарните помощи, оказване на медицинска помощ, водене на преговори с представители на местното население. ... още
Военнослужещи от 28-ия контингент, участвали в международната мисия „Решителна подкрепа“ в Афганистан, бяха посрещнати на централния площад „Свобода“ в Смолян с тържествена церемония днес, 28 май. Присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, кметът на Община Смолян Николай Мелемов, представители на Областна управа Смолян и на местната общественост.
Министърът на отбраната Николай Ненчев награди военнослужещи от 28-ия контингент и ги поздрави с успешно изпълнената мисия. „Благодаря Ви и се радвам, че Ви посрещаме днес, в този красив край на България. Помня деня, в който ви изпратихме, в проливен дъжд в Карлово. Днес съм убеден, че всеки един от Вас заслужава награда за проявения професионализъм и отдаденост, с която изпълнихте мисията. Но най-високата награда за Вас е подкрепата и високата оценка на българското общество. Вие сте носители на славния дух на Българската армия“, ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени