Днес, 17 април, продължават действията на военнослужещите от Специализираната тактическа група по преодоляване но последствията от инцидента в района на ВМЗ - Сопот до с. Иганово, общ. Карлово.
След съгласуване с разследващите органи ще продължи разузнаването и повърхностното прочистване на пътища в административния и производствения райони на ВМЗ - Сопот. Военнослужещите ще бъдат в готовност за извършване на действия по сигнали на местната власт/органите на МВР и/или разузнаване и обезопасяване на отделни участъци извън зоната на операцията при неотложна необходимост за осигуряване безопасността на населението, както и подпомагане дейността на разследващите органи.
      Вчера, 16 април, беше извършено повърхностно прочистване на пътища в южната част на складовия район на ВМЗ - Сопот с дължина 4780 м и разузната площ от 14,2 дка.
61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово е домакин на Общоармейския шампионат по дуелна и щафетна стрелба със 7,62 мм АК между седем формирования от състава на Българската армия, който се проведe на 16 и 17 април на ГУЦ „Анево”. В него участват отборите на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 61-ва Стрямска механизирана бригада, 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Военна академия «Г.С.Раковски» и НВУ «Васил Левски».
Шампионатът започна с вдигане на националния флаг под звуците на химна на Република България. Командирът на 61 мбр бригаден генерал Димитър Шивиков откри турнира, като приветства отборите и им пожела съревнованието да премине в спортсменски дух със спазване на правилата за безопасност и победа за най-добрите. Главен ръководител на общоармейския шампионат е полковник (о.з.) Христо Зафиров, а секретар - подполковник Венелин Дерибеев.
Най-високи резултати в щафетната стрелба със 7,62 мм ... още
На 15.04.2015 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия № 10 от военно формирование 22220 - Сливен от Сухопътните войски с ръководител старши лейтенант Михаил Попов извърши разузнаване и унищожаване на 1 бр. артилерийски снаряд, открит в землището на с. Калояново, област Сливен.
От 27 март до 30 април 2015 г. на полигон „Ново село“ се провежда съвместната многонационална подготовка „Steadfast Lev 15” с участието на формирования от въоръжените сили на България, САЩ и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.
От българска страна участват  военнослужещи и техника от състава на 2ра механизирана бригада. Американските формирования са с обща численост около 130 военнослужещи. В подготовката участват и военнослужещи от рота ВИКИНГ на 1ви кралски полк на Великобритания.
По време на цялата съвместната подготовка ще бъдат усъвършенствани уменията за планиране и управление при провеждане на многонационални операции, което ще доведе и до постигане на по-добра оперативната съвместимост между участващите формирования.
На церемонията по откриването заместник-командирът на 2ра механизирана бригада полковник Недялко Ников приветства участниците с „Добре дошли“ и продължи: “Днес откриваме ... още
 
След кратко преустановяване на действията на Специализираната тактическа група поради нов инцидент на 14 април в производствената част на завода, вчера, 15 април, военнослужещите продължиха да прочистват пътища в административния, производствения и складовия райони на ВМЗ - Сопот до с. Иганово, общ. Карлово. Прочистени бяха пътища с дължина 7000 м. и площ от 35 дка.
Днес, 16 април, след съгласуване с представители на администрацията на ВМЗ, охранителните и процесуално - разследващите органи, ще продължи разузнаването и повърхностното прочистване на пътищата в района на ВМЗ, с цел осигуряване безопасността на разследващите органи. Военнослужещите поддържат и постоянна готовност за действия по сигнали на местната власт/органите на МВР и/или разузнаване и обезопасяване на отделни участъци извън зоната на операцията при неотложна необходимост за осигуряване безопасността на населението.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени